Meest gestelde vragen

1. Wat zijn de afmetingen van een regenton of bloem/vijverbak ?
Alle afmetingen zijn terug te vinden in de prijslijst.

2. Hoe moet ik de regenton of bloem/vijverbak onderhouden ?
In principe is er geen onderhoud noodzakelijk. Alleen als de blanke kleur van de tonnen behouden wil worden dient de regenton of bloem/vijverbak bij voorkeur behandeld te worden met lijnolie. Deze olie geeft een mooie matte afwerking en is milieuvriendelijk. Wij verkopen deze olie in kleine verpakking zodat u voldoende heeft voor 1 hele regenton.

3. Kan de regenton of bloem/vijverbak kapot vriezen ?
Bij extreem lage tempraturen is het verstandig de regenton of vijverbak leeg te maken. Bij minder strenge vorst kan de ton tot 40% gevuld blijven.  De regenton of bloem/vijverbak bij voorkeur ’s-winters niet binnenhalen ivm uitdroging van het hout. Dit kan dan eventueel weer worden opgelost door de ton nat te maken.

4. De metalen banden lijken te gaan roesten, wat nu ?
Alle tonnen/bakken zijn vervaardigd uit eikenhout met gegalvaniseerde banden, die dus  niet kunnen roesten. Deze houtsoort heeft als eigenschap om bij het nat worden te gaan uitlogen. Dit geeft een roestachtig effect op de banden wat heel makkelijk te verwijderen is met een schuurspons. Bij het behandelen van de ton met lijnolie is het raadzaam ook de banden in te smeren. Hierdoor voorkomt met het roestachtige effect. Het uitlogen van het hout duurt maximaal 6 maanden.

5. Hoe krijg de ton/bak een nostalgische look ?
Laat de ton één jaar onbehandeld buiten staan en “vergrijzen”. Spuit de ton/bak vervolgens af met een hogedrukspuit of gebruik een schuurspons met water en zeep. Laat de ton/bak drogen en behandel deze vervolgens met lijnolie.

6. Kan de ton/bak uitdrogen bij droog weer (bijvoorbeeld in de zomer) ?
De ton kan uitdrogen als deze langdurig in de zon staat. Dit kan worden voorkomen door de ton/bak altijd gevuld te laten met water en het deksel gesloten te laten. De hoeveelheid water maakt niet uit. Als de bak gebruikt wordt als bloembak dient de grond vochtig gehouden te worden.

7. Is de rode wijnaanslag aan de binnenkant schadelijk voor mijn planten ?
De aanslag is een natuurlijke aanslag van rode wijn en bestaat voor een groot deel uit suiker en kalk. Deze aanslag is niet schadelijk voor uw planten en is eventueel te verwijderen met soda.

8. Zijn de tonnen/bakken echt waterdicht ?
Alle tonnen/bakken hebben een 100% waterdicht garantie. Als de bak gebruikt gaat worden als bloembak is het aan te bevelen om gaatjes in de bak te boren zodat het overtollige water weg kan lopen.U kunt hiervan gebruikmaken door de gaten niet onderin de bak te boren maar op een bepaalde hoogte aan de zijkant van de bak. (afhankelijk van uw plantenkeuze) Zodat er water onder in de bak blijft staan en uw bloembak minder snel uit droogt.

9. Kunnen de mediterraanse bomen/struiken tegen ons Nederlandse klimaat ?

Onze bomen en struiken komen uit Europa en zijn al meerdere jaren gewend aan ons Nederlandse klimaat. Tevens zijn deze geschikt om tot een tempratuur van -15 graden Celsius te overleven. In de winter staan ze wel het liefst op een beschutte lichte plek uit de wind en uit de sneeuw. Eventueel afdekken is ook een goede optie als de bomen/struiken in de volle grond staan.